Primul hram al Parohiei „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“ din Galaţi


Preluare din cotidianul Patriarhiei Române – „Ziarul Lumina”,

ediţia de Luni, 31 Octombrie 2011

Ziua de 27 octombrie a acestui an a fost pentru credincioşii din parohia cartierului ANL „Dimitrie Cantemir” din Galaţi una de sărbătoare şi de multă bucurie. În această zi, când Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, credincioşii din această parohie au sărbătorit primul lor hram.

Programul acestei mari sărbători a comunităţii a început cu câteva zile mai înainte de ziua de prăznuire a sfântului, mai precis în data de 22 octombrie 2011, printr-un pelerinaj la sfintele moaşte ale Cuviosului de la Catedrala patriarhală din Bucureşti, binecuvântarea primită simţindu-se în fiecare activitate desfăşurată pe parcursul săptămânii hramului.

Activităţile de hram s-au adresat tuturor categoriilor de credincioşi, începând cu cei mai mici şi până la cei în vârstă, şi au mai cuprins slujba Sfântului Maslu, săvârşită de un sobor de şapte preoţi, un concurs de religie pentru elevi cu întrebări din viaţa sfântului ocrotitor, slujba paraclisului Sfântului Dimitrie şi slujba Privegherii.

Rugăciunea şi trăirea s-au îmbinat în chip armonios, în fiecare zi, în capela tânără, copiii şi părinţii lor având alături pe Sfântul Cuvios Dimitrie viu în icoană, dar viu şi în simţire.

Activităţile şi programul liturgic s-au împlinit cu Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii, care a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi şi un diacon în capela nou-înfiinţată. Participanţii, tinere familii din cartier, şi-au adus copiii la închinare la primul lor hram. Oblăduirea Sfântului Cuvios Dimitrie s-a făcut simţită într-un sincron duhovnicesc atât la Patriarhia Română, cât şi la capela-cort din Galaţi, fiind trăită cu multă evlavie de biserica vie, enoriaşii acestei tinere parohii.

La finalul sfintei slujbe, pelerinii prezenţi la sărbătoarea primului hram al parohiei s-au bucurat şi de căldura dragostei agapice, primind iconiţe cu Sfântul Dimitrie cel Nou, precum şi pachete cu hrană.

Chipurile oamenilor au fost icoane vii ale trăirii, lumina duhovnicească strălucind în timpul Sfintei Liturghii în ochii închinătorilor. Bucuria întâiului hram al celei mai proaspete parohii gălăţene a luat fiinţă cu binecuvântarea Sfântului Dimitrie, a cărui ocrotire este simţită de fiecare enoriaş. Însuşi cerul s-a împodobit în ziua hramului cu zâmbetul deschis al luminii vii.

Cea mai tânără parohie din Galaţi

Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Galaţi este cea mai tânără comunitate parohială din acest oraş. Ea a fost înfiinţată la data de 1 februarie 2009, prin hotărâre chiriarhală a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca urmare a înmulţirii numărului de credincioşi prin extinderea de blocuri ANL în noul cartier „Dimitrie Cantemir”.

La 1 februarie 2011 a fost numit paroh al tinerei parohii gălăţene pr. Adrian Portase, dată de la care sfintele slujbe au început să fie săvârşite regulat. La început, acestea s-au oficiat în micuţa capelă de la parterul unui bloc, locaţie pusă la dispoziţie de Primăria Galaţi, iar ulterior, prin eforturile credincioşilor şi prin amabilitatea Armatei Române, a fost amplasat un cort militar în imediata vecinătate a blocului, fiind amenajat, după putere, pentru programul liturgic.

Deşi aflată la începuturi, cu greutăţile inerente, parohia desfăşoară diferite activităţi misionar-educaţionale pentru cele 280 de familii de credincioşi, în general tinere, cu venituri medii, cu copii, care locuiesc în această zonă. Printre cele mai importante se află programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, la care participă numeroşi tineri, dar şi pelerinaje şi concursuri pe teme religioase ori culturale.

(mai multe detalii vizuale pe http://www.edj.ro/index.php/octombrie-2011/2508-hram-capela-anl-dimitrie-cantemir)

Reclame

2 comentarii »

  1. adzidus Said:

    Multumesc pentru acest articol dnei Ana.

  2. Gabita ta Said:

    Un articol f frumos scris din inima!:)


{ RSS feed for comments on this post}

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: