Gara sinucisă

Acelaşi tren nu va mai trece
de două ori,
tu nu vei mai căuta
la călătorul care,
ostenit,
cărându-şi valiza propriului său destin,
îţi zâmbea
dintr-un accelerat al vieţii.

Peronul nu mai există.
A murit;
sufocat de propriile şine,
ca nişte zăbrele groase la temniţa absurdă
a aşteptării…
… cotidiene.

Reclame

7 comentarii »

 1. Gabiuta Said:

  Frumos!

 2. Ana Said:

  Îmi vine în minte VIAŢA CA UN PERON de Octavian Paler când citesc aceste gânduri. Acelaşi gust, de prea mult cotidian, îmi arcuieşte bolta palatină. Da, e foarte sinucigaş (detest cuvântul) să nu mai priveşti la călătorii vieţii tale, călători la rândul lor prin propriile destine. Oamenii nu mai ştiu de existenţa celuilalt. Cotidianul a ucis , prin viteza acceleratului său, privirea către cel de lângă tine. Şi, totuşi, câtă bucurie îţi aduce un zâmbet ostenit de atâta aşteptare de a fi privit! Această oglindire ne dă impresia că existăm.
  Călătorule ostenit, privitorule înăbuşit de cotidian! – oricum CINEVA are timp să vă privească, de sus, acolo unde nicio şină ucigaşă de peroane nu a dus vreodată.
  Iertare!

  • adzidus Said:

   Aceste versuri mi-au venit in minte involuntar (:D), in statia de tren, pe cand faceam naveta si eram putin dezamagit de iuresul vietii, citind in prealabil, „Viata ca un peron” de Octavian Paler. Ciudata coincidenta!!! (:D)

 3. Ana Said:

  Gara, în nebunia ei, şi-a ucis şi pasagerii?… sau pasagerele lor gânduri?

  • adzidus Said:

   Nu pot spune precis. Versurile se vor a fi o metafora a diminuarii (perimarii) sensurilor atator lucruri statornice din lumea de azi. Gara, in viziunea mea, nu mai este simbolul statorniciei sperantei, al imenentei impliniri, ci doar al cumplitei asteptari (adica al nerabdarii nerentabile sentimental). Calatorii suntem noi, cu tot bagajul nostru de trairi, care cred ca ne ispiteste cu neincrederea in sensuri!!! Iar neincrederea inseamna o „moarte” a vointei! Adica o sinucidere, caci vine din interiorul nostru!
   Oau, citind raspunsul la intrebare vad ca sunt mult mai frumoase aceste cuvinte decat poezia insasi!!! (:D)

   • Ana Said:

    Mulţumesc pentru adnotări. Mă simt provocată „în patria mea de cuvinte” cum spune Blaga.
    Liricul este o modalitate de a transmite sentimentul, ideea, trăirea ta, direct, fără intermedierea unei terţe părţi: doar TU, cititor şi EU creator. Un EL nu există. Eu nu văd poezia ca pe o singularitate a ceea ce aduce, odată cu materializarea ei în cuvânt, din interiorul poetului. Poezia este o efervescenţă, iar dacă un TU, un cititor, devine sinonim perfect cu EUL creator, atunci se împlineşte arta. Poezia nu e scrisă, ci te scrie. Trăirea ta ca generator de text este un bun al tuturor cititorilor, o devoalare în care fiecare se regăseşte. Valoarea e dată în poezie de felul în care Eul creator îmi glăsuieşte, îmi verbalizează mai bine trăirile mele de cititor. Taina şi frumuseţea poeziei stau în felul în care, dumnezeieşte, unicitatea fiecăruia se anulează pentru a se regăsi în trăirea, în poezia unui străin. Acesta este călătorul ce ne zâmbea, aproapele nostru. Refuzând să-l privim, refuzând această anulare magnifică a sinelui în trăirii simultane, omorâm gara, ucidem poezia.
    Se vede treaba că poftesc la discuţii din filosofia poeziei. E greu uneori să treacă foarte rar prin gara ta un călător care să şi zâmbească… dar să mai şi discute despre poezie. Sper că nu am deraiat trenul ce-mi plimba singurul creator de liric prin gara mea ce nu cunoaşte încă suicidul.
    Întrebarea pe care o adresasem se referea la blancul aşternul pe blog de ceva vreme… Scuze! Metafora asta!

   • adzidus Said:

    Blanc e pe hartie, asa cum e si in inima mea (inspirational vorbind!)


{ RSS feed for comments on this post}

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: