Tristeţile Mântuitorului. După Înviere

Pentru marea majoritate dintre noi, Învierea Domnului sau Sfintele Paşti ne împarte în două categorii: cei care am aşteptat sărbătoarea şi cei care dăm un nou motiv manifestărilor noastre puerile, cotidiene şi banale. Dar nimeni dintre noi nu cred că s-a gândit că, de fapt, Învierea ne aşteaptă pe noi!!!

De ce spun aceasta? Pentru că Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morţi nu este numai o sărbătoare, o celebrare a celei mai mari minuni săvârşite în toată istoria neamului omenesc (şi asta o spun doar pentru cei care pot conştientiza firesc acest lucru!!!), ci este, fără a încerca alte epitete, o realitate sinceră şi directă care se trăieşte an de an şi la care suntem chemaţi cu toţii să luăm parte – învierea din păcat, greutăţi şi/sau griji împreună cu Hristos.

De aceea, cred că există un semn de tristeţe printre cei care ne regăsim în noaptea sfântă a Paştilor şi vedem cum o mare parte dintre noi, se despart rapid de binecuvântarea Domnului, deşi cred cu tărie că primirea Luminii Sfinte e de ajuns pentru toată osteneala lor. Este trist apoi să vedem cum alţii pot motiva lipsa de la întâlnirea cu Mântuitorul cel înviat prin participarea asiduă la alte lucruri lumeşti, mai distractive.

Este trist iarăşi cum şi noi, după ce mai venim din ce în ce mai sporadic, în următoarele zile ale praznicului la biserică, ne întoarcem tiptil către deşertăciunile noastre zilnice, către suferinţa cotidiană a zgomotului şi a grijilor „vieţii”. Şi murmurăm obosiţi un „Hristos a înviat!”, doar din inerţie sau pentru că aşa „se cade”!

Dar este trist pentru că toate acestea ne aduc singuri dureri şi întristări, înstrăinându-ne unii de alţii, dar, mai ales, aduc tristeţe în ochii Mântuitorului nostru care ne-a răscumpărat şi înviat pe noi din tirania morţii şi a păcatului, şi care acum, la Sărbătoarea Sa, ne aştepta pe toţi – fiii Lui – să fim luminaţi în jurul prezenţei Sale mântuitoare.

Dar Dumnezeu e bun şi an de an încercăm să ne ridicăm pe scara virtuţilor din această grosolană trăire lumească, dar ne coborâm repede, când prima ispită ne apare în faţă!

Fără Înviere nu am fi nimic! De fapt nici nu suntem, dar Dumnezeu atât de mult ne-a iubit şi ne-a înnobilat prin jertfa Sa, încât şi acum, când aceste lucruri se repetă, ni se oferă constant, lumea tot nu înţelege sfânta chemare şi nu dă un răspuns sincer Creatorului şi Mântuitorului ei. Căci El este şi rămâne cu noi, deşi încercăm ades să nu-L simţim şi să nu-L vedem în viaţa noastră – „Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor!” (Matei 28, 20) aşa le-a spus Hrtistos ucenicilor Săi şi, prin ei, la toată lumea, împlinind astfel, promisiunea sfântă a unui Mântuitor.

Noi însă nu vrem să rămânem în dragostea Lui, în bucuria Lui, întru Învierea Lui, ridicându-ne din  noroiul patimilor noastre la curăţie şi încercând astfel şi pe alţii a lumina şi a aduce la comuniunea tainică a Trupului lui Hristos înviat.

Sfântul Serafim de Sarov spunea în fiecare zi din an: „Hristos a înviat!” pentru că simţea şi trăia continuu acea bucurie inexprimabilă şi mântuitoare a Învierii Domnului şi încerca astfel că fiecare om să se bucure şi să trăiască mărturisind adevărul Învierii.

Să facem şi noi aceasta: să înviem în fiecare zi, în fiecare clipă a vieţii noastre! Căci dacă Mântuitorul a înviat, nimic nu ne mai poate birui nici pe noi, fiii Săi: nici păcatul, nici durerea, nici tristeţea, nici blestemul, nici grijile, nici moartea! Pentru că El ne va întări totdeauna!

Altfel, suntem creştini doar numele şi călcăm în picioare darul sfânt, aşa precum odinioară, cei păgâni spuneau: „ce sublim este Creştinismul, dar ce indiferenţi sunt creştinii!” (M. Gandhi).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: